Lavenderkowy krem cytrynowo-kawowy

Lavenderkowy krem cytrynowo-kawowy stał się dzisiaj dla mnie niezwykły z powodu kulinarnego wyzwania. Nie dość, że musiałam coś zrobić, to jeszcze zaprezentować  to tak, aby przynajmniej dorównać pieczonym pałkom i roladzie Dorinki. W dzieciństwie książka kucharska była moją ulubioną lekturą. Przy bardzo skromnym zaopatrzeniu sklepów w latach sześćdziesiątych  kolorowe zdjęcia egzotycznych owoców i potraw opowiadały baśń o zamorskich krajach. Dzisiaj większość tych specjałów wylądowała w naszych kuchniach, sklepach i restauracjach. Zdarza nam sie jednak wracać do dawnych potraw, do smaków z dzieciństwa.

Smak dzieciństwa – biały barszcz z klopsami

Dla mnie takim wyjątkowym daniem jest zwykła zupa – dwa w jednym. Był to biały barszcz z klosikami, który jadłam tylko u mojej Mamy. I właśnie dla  utrwalenia pamięci o Niej od czasu do czasu i ja gotuję tę prostą zupę. Wyzwanie kulinarne od Dorotki przyjęłam a moja propozycja obiadu wygląda następująco.

Lavenderkowy krem_02

Biały barszcz składa się z rosołu warzywnego, klopsików, ziemniaków z cebulką. Do podgotowanego wywaru wrzucam klopsiki – mięso przyrządzone jak na mielone; różnica tylko w kształcie. Gotuj według reguły naszych babek – Aż Ci coś powie dość. Pod koniec zabiel śmietaną, posyp zielona pietruszką. Osobno do zupy podaje się ziemniaki polane wg uznania – smażoną cebulką/ skwareczkami. Jedząc, przenosisz się w czasie – łyżka zupy, łyżka ziemniaków – kiedy tak jadano? W odpowiedniej ilości biały barszcz zastępuje  tradycyjną zupę i drugie danie

Deser  (co się) na winie 

Lavenderkowy krem cytrynowo-kawowy to w sumie dość szybki deser. Z pewnością lubią takie desery miłośniczki Ptasiego Mleczka – można poeksperymentować i stworzyć podobny smak. Co dodatek – (maliny, pomarańcze, adwokat…), to inny deser. Akurat miałam smak na cytrynowo-kawowy, jako że z powodu pandemii z owocami mam problem.  Krem baza – moja uproszczona wersja, czyli jajka ubijam w całości, a nie osobno żółtka  a osobno białka.

Przygotuj:

  • 2 bardzo kopiaste łyżeczki żelatyny
  • 3 jajka
  • pół szklanki bitej śmietany
  • oraz pół szklanki dodatków smakowych:  sok z cytryny  lub innych owoców, mus z jabłek, kawa , czekolada wg uznania
  • cukier do smaku; zwykle daje 5-6 łyżek w zależności od dodatków
  • Lavenderkowy krem_02

Lavenderkowy krem cytrynowo-kawowy Uwaga – filmik jest czasami  głośny! 

Wykonanie:

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Jajka ubij z cukrem na idealną masę. W międzyczasie napęczniałą żelatynę uzupełnij gorącą wodą (do  1/2 szklanki) – i niech stygnie. Podobnie z kawą – dodałam espresso – musi być przestudzone.  Pół szklanki bitej śmietanki wymieszaj z musem, sokiem czy innym dodatkiem. (Dla urozmaicenia dzielę ubitą masę na dwie porcje i dodaję dwa różne dodatki) Dodaj wystudzoną żelatynę, wymiesza z czułością i na chwilę wstaw do lodówki.

Dorinka pochwaliła sie fartuszkiem, który ode mnie dostała. Ja chwalę się Lavendowym Przepiśnikiem – prezentem od  Dorinki – Dorotki .

Lavenderkowy krem_04

Przygotowałam dzisiejszy obiad  na wyzwanie Dorinki – Dorotki.  

Kolejny obiad stawia Róża. Przyjmujesz wyzwanie?