Musaka, czyli Gotuj jak locals

Musaka, czyli Gotuj jak locals

Musaka to wyprawa pod hasłem „Gotuj jak locals”, czyli zapoznanie się z kuchnią grecką, i to nie tylko jako restauracyjni goście. Chcecie jeść, to przygotujcie sobie sami – pomyśleli Giorgos z Ewą i przywieźli nas do świetnej restauracji AAA w Platanakia. W odróżnieniu od polskiego znaczenia, AAA to Ambrozja, Mnogość i Radość – i tak też było. Nawiasem mówiąc, półki w kredensie uginały się od alkoholu. Gospodarze zaprosili nas do kuchni, gdzie zostaliśmy ubrani w fartuchy i rękawiczki. Nasze zadanie to przygotowanie czterech dań: tzatzyków, sałatki greckiej, papryki nadziewanej warzywami i risotto oraz musaki. Szef kuchni przygotował wcześniej wszystkie produkty i objaśniał kolejne czynności. Istnieje polskie porzekadło – Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. Tymczasem w restauracyjnej kuchni kręciło się osiem kucharek i kucharzy i wszyscy byli zajęci konkretną robotą. Nawet najmłodsi uczestnicy chętnie angażowali się w obieranie, krojenie, miksowanie, napełnianie, bo było co robić.

Musaka, czyli Gotuj jak locals
Greckie danie już prawie gotowe

Musaka

Musaka to tylko jedno słowo, a potrawa składa się w wielu składników. Kiedy jedni obierali ziemniaki i podsmażali plastry we frytkownicy, drudzy kroili bakłażany i po zanurzeniu w oleju grillowali je. Ktoś inny mieszał zmielone mięso z pokrojoną cebulą , a doprawione: liśćmi laurowymi, cynamonem, goździkami, czosnkiem, solą i winem. Do mięsa dodaliśmy pokrojone  pomidory . Ostatnim składnikiem musaki był sos béchamel z mąki, mleka,  parmezanu i jajek oraz gałki muszkatołowej. Przedostatnią czynnością było napełnienie miseczek warstwami: najpierw ziemniaki, potem bakłażan, następnie mięso a na końcu sos. Potem wystarczyło tylko czekać i przygotować długi stół. Początkowo wydawało nam się, że jesteśmy bardzo głodni, a przecież nie daliśmy rady zjeść wszystkiego, co przygotowaliśmy. Gotowanie w prawdziwej, restauracyjnej kuchni okazało się fantastyczną przygodą. Smaki, zapachy, komentarze, wspólna praca i całe to otoczenie sprawiło, że jest to cenne doświadczenie. Rezultatem  tamtego przedpołudnia  musaka –  greckie danie w naszej domowej kuchni w Polsce.

Musaka, czyli Gotuj jak locals
Gotowi do degustacji